
Gijs Schuurman
Gemeente Hardenberg
Wat was jouw drijfveer om raadslid te worden?
In 2008 ben ik met mijn gezin naar Hardenberg verhuisd. Al sinds 1972 kwam ik regelmatig naar Hardenberg voor vergaderingen. Het is een plaats van 'gewoon doeners', en daar wilde ik graag mijn steentje aan bijdragen.
Ervaar je werkplezier in het raadswerk?
Raadswerk is niet alleen leuk, maar biedt ook de kans om echt iets voor de inwoners te betekenen. Ik besteed ongeveer 35 uur per week aan het raadswerk, inclusief het werk voor de fractie. Op dinsdagavond is er meestal een raads- of informatieavond en op donderdagavond hebben wij fractievergadering.
Op welke manier word je ondersteund in jouw raadswerk?
In Hardenberg hebben wij een zeer actieve griffie, die praktische en bruikbare adviezen geeft. Daarnaast is er goede ondersteuning vanuit de steunfractie. Ook raadpleeg ik regelmatig de website van de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden om informatie te vinden over uiteenlopende onderwerpen.
Wat doet jouw raad om de omgangsvormen aangenaam te houden?
Als raad hebben wij een gedragsprotocol. Normen en waarden worden scherp in het oog gehouden. Ook heeft de raad van Hardenberg werkbezoeken waaruit veel onderling contact en begrip blijkt.
Op welke manier houdt jouw raad grip op regionale samenwerking?
Om meer grip te krijgen op regionale samenwerking, heeft de gemeenteraad van Hardenberg recent een auditcommissie ingesteld. Wij bespreken als auditcommissie alle stukken van de verbonden partijen en geven daar onze visie op richting de voltallige raad. Het voordeel hiervan is dat niet alle raadsleden alle stukken van de verbonden partijen behoeven te lezen; er bestaat al een samenvatting en er is een mening over gegeven door de auditcommissie, die wordt gevormd door een afvaardiging uit alle vertegenwoordigde partijen in de raad. Zelf ben ik lid van zowel de auditcommissie als raadsrapporteur voor verbonden partijen.
Hoe geeft jouw gemeente invulling aan burgerparticipatie?
Gemeente Hardenberg geeft invulling aan burgerparticipatie o.a. door regelmatig openbare informatieavonden te organiseren, die ook door de achterban goed worden bezocht.
Hoe kan de gemeenteraad krachtiger en relevanter worden gemaakt?
Als raad maar ook als raadslid zul je aan je inwoners moeten laten zien dat je er voor de inwoners bent. Maar het vertrouwen in de politiek in het algemeen is heel laag, dus ook in de gemeenteraad. Wanneer de landelijke politiek zich eens weer wat normaler gaat gedragen en er ook daadwerkelijk besluiten worden genomen, zal het vertrouwen ook weer beter worden. Afspraken nakomen daar gaat het nog wel eens mis. Mijn motto is dan ook: Doe wat je zegt en zeg wat je doet.
Heb je kunnen bereiken in deze raadsperiode wat je voor ogen had?
Er is een aantal zaken dat ik voor inwoners heb kunnen bereiken in deze periode. Natuurlijk zijn er ook onderwerpen die wat langer duren door oorzaken van buitenaf. Maar ik ben tevreden met de resultaten die een eenmansfractie voor elkaar heeft weten te krijgen in een raad van 33 leden.
Heb je voornemens om je in 2026 weer verkiesbaar te stellen?
Ja, ik heb het voornemen en zelfs ben ik al door onze leden voorgedragen om opnieuw bij de gemeenteraadsverkiezingen lijsttrekker te worden. Ik ambieer, gezien mijn leeftijd, geen andere functie meer in het openbaar bestuur.
Wat is een tip die je andere raadsleden zou willen meegeven?
De tip die ik zou willen meegeven, ook al ervaar je een keer een teleurstelling, '‘GA DOOR”. Uiteindelijk doe je dit werk voor de samenleving en je gemeente.
Foto: Jasper van der Zwan
Bron: Nederlandse Vereniging van Raadsleden
https://www.raadsleden.nl/actueel/raadslid-van-de-week/gijs-schuurman/?acceptCookies=686bceba72fe0
Reactie plaatsen
Reacties